Bostad

Share Button

Hur hittar man en bostad?

Vad är skillnaden mellan att hyra och att äga sin bostad? Och vad är en bostadsrätt? Vilken typ av bostad passar dig bäst? Det är mycket att fundera på när man vill hitta sin plats i tillvaron. Här kommer några tips:

Du kan äga ett hus eller hyra ett. Men de flesta hyresbostäder finns i flerfamiljshus. Dessa kan vara höghus eller till exempel trevåningshus.

Att hyra

Varje kommun har minst en hyresvärd (en fastighetsägare) som hyr ut bostäder. Ofta finns en kommunal hyresvärd, eller delvis kommunal (kommunen är en av flera ägare). Sedan finns också privata fastighetsägare.

Det finns flera sätt att hitta en hyreslägenhet. Du kan börja med att söka på din hemkommuns webbplats, där brukar de ha information om vilka fastighetsägare/hyresvärdar som finns i kommunen.

I Stockholm och många andra städer/kommuner finns en bostadskö du kan anmäla dig till. Vissa tar en avgift för detta, det är du som avgör om det är värt det.
Bostad Stockholm

Du kan också kika här (de tar en liten årsavgift för att förmedla bostäder): hyrabostad.se

Har du redan en bostad och vill byta den mot en annan? Kolla in Björns bytare:
Björns bytare

Förstahandskontrakt innebär att det är du som hyr direkt av fastighetsägaren/hyresvärden.

Andrahandskontrakt betyder att du hyr av någon som har ett förstahandskontrakt. Det kan ibland innebära att bostaden är möblerad, men inte alltid. Det finns regler för andrahandsuthyrning. Hör med fastighetsägaren innan du skriver på.

Det finns också Kooperativ hyresrätt, som är ett slags mellanting mellan hyresrätt och bostadsrätt (mer om bostadsrätt nedan). Flera olika varianter finns.

Att köpa:

  1. Äganderätt – du köper och äger t.ex. en villa med totalansvar för hus och tomt.
  2. Bostadsrätt – du blir medlem i en bostadsrättsförening, köper och äger en lägenhet eller ett radhus som är en del av föreningens gemensamma bostäder. Föreningen ansvarar för det yttre underhållet (fasad, fönster, stammar m.m.) och du för det inre (i din egen lägenhet). Du måste inte vara aktiv i föreningens verksamhet om du inte vill.

Vill du köpa din bostad? Här kan du hitta den:

Hemnet.se

Bovision.se

Blocket.se

Share Button