Sluta snacka – samarbeta med oss!

Share Button
Jag är orolig över den psykiska ohälsan.

Ingela Berger: Jag är orolig över den ökande psykiska ohälsan i Sverige.

Vill du sluta snacka och börja göra?

Det diskuteras mycket om den psykiska ohälsan. Det är bra, men nu har det pratats länge och väl, och människor fortsätter att må dåligt. Människor i Sverige fortsätter att begå självmord i mycket oroande omfattning.

Jag deltog i en diskussion i sociala medier nyligen. Ämnet var just den ökande psykiska ohälsan. Det var en orolig läkare som öppnade samtalet. Frågan som ställdes var: vad kan vi göra mer? Många deltog, en efter en ville visa sina kloka och genomtänkta åsikter. Alla verkade förstå hur viktigt detta var, men de flesta höll samtalet på en akademisk och analytisk nivå, och diskuterade teorier med inslag av alternativmedicin och yoga. Inga konkreta handlingar. Jag vill betona att jag inte har något emot yoga eller andra hälsoinsatser, men de är just insatser, och det är långt ifrån tillräckligt här. Jag har sett det psykiska lidandet på nära håll, hos nära anhöriga som definitivt inte hade haft glädje av deras förslag på lösningar. Jag blev besviken över bristen på insikt i problemet och tappade snart intresset att följa tråden.

LYSSNA OCH INKLUDERA
Det behövs inte ännu en punktinsats, det behövs en övergripande förändring i hela samhället för att människor ska kunna växa upp till trygga och glada individer med tillit och livslust. Det behövs hjärta och hjärna, händer och fötter, och det behövs att vi lyssnar på dem som är experterna – individerna som själva genomgår svåra depressioner eller panikångestattacker. Ja, inte bara lyssnar – vi måste inkludera dem i diskussionerna och i framtagandet av lösningar! Det är inte vi som ska ha svaren. Hur kan vi ha några användbara svar om vi själva mår relativt bra?

STRUKTURELLA ORSAKER
Orsakerna till den psykiska ohälsan ligger i det strukturella och det sociala, därför är det så omfattande. Det går inte att peka på enstaka orsaker, som arbetslöshet eller mobbing, även om dessa givetvis har betydelse. Varför har så många idag en mycket låg självkänsla? Hur kommer det sig att många upplever att kraven ökat på människor i samhället, på arbetsplatserna, i skolorna? Varför ökar sjukskrivningarna? Varför brer näthatet ut sig? Har vi blivit sämre på att ta hand om varandra? Varför får unga med funktionsnedsättningar inte rätt stöd i skolan? Varför tycks psykvården inte fungera? Är vi rädda för att möta den som mår dåligt för att vi själva inte känner oss trygga? Där någonstans, med de frågorna, måste vi börja. Men det är bråttom.

I Sverige försökte 2 303 ungdomar mellan 15 och 24 år ta sina liv år 2014, varav 170 dog. Totalt tog 1531 personer livet av sig under 2014. (Det är fyra personer per dag.) Av dessa var 1044 män och 487 kvinnor. Källa: NASP, Karolinska Institutet

VI HAR MAKT
”Man känner sig så maktlös”, säger folk ofta när jag för den psykiska ohälsan på tal. Men det stämmer ju inte. Vi har makt. Alla har vi möjligheten att säga något uppmuntrande till en medmänniska, att engagera oss för att människor ska få uppleva glädje den korta tid vi vandrar tillsammans på jorden.

Jag är bara en liten ensam individ, en orolig anhörig, så jag kan förstås bara lägga min egen lilla pusselbit. Jag är dock bra på att bygga ramverk och strukturer, och tillsammans med andra kan det bli ett stort pussel. Jag önskar att du vill vara med och lägga din bit i ”Jag vill leva-pusslet”.

Jag söker samarbetspartners som vill vara med och utveckla projektet ”Jag vill leva” till en meningsskapande verksamhet både på webben och i verkliga livet. Kontakta mig om du har idéer eller förslag på hur den kan utvecklas och bli en aktör som gör skillnad för människor.

”Jag vill leva” är inte en myndighet eller en vårdinstans. Det är ett fristående projekt som ska drivas av vanliga människor. Jag är orolig över att många människor mår dåligt och vill göra något åt det. Men jag kan inte göra det ensam.

Jag vill sätta ett frö som kan växa till något gott och bra som gör livet värt att leva, och där människor får plats att hitta en mening med sina liv.

Jag vill ha kontakt med dig som också brinner för att hitta konkreta idéer till lösningar så att människor ska må bättre. När vi människor mår bra skapar vi förutsättningar för en bättre värld. Jag önskar mig ett team av olika slags människor, olika erfarenheter, kompetenser och bakgrunder, olika åldrar och nationaliteter, olika styrkor och svagheter, men med samma engagemang och vision: att skapa förutsättningar för glädje, trygghet, gemenskap och hälsa för människor i Sverige. ”Jag vill leva” kan finnas på flera orter, allt är möjligt. Så det spelar ingen roll var du finns just nu. Om du känner dig kallad – ta kontakt med mig och berätta hur du tänker. En helt förutsättningslös kontakt, som kan leda framåt om vi vill. Antingen kommer vi fram till att vi vill samarbeta, eller så kommer vi fram till att vi gör var sin grej på var sitt håll. Det är också okej. Problemet är så omfattande och behovet så enormt, att det finns plats för många aktörer.

Jag ser fram emot att höra av dig! Kontakta mig!

Se gärna min presentation av projektidén här:
Presentation av Jag vill leva

Vill du hålla dig uppdaterad och få information om hur projektet Jag vill leva framskrider? Anmäl dig här:

Jag vill veta mer!

Varma hälsningar

Ingela Berger

Spara

Spara

Share Button